Hoe gevaarlijk is koolmonoxide?

Posted by | november 03, 2014 | Geen categorie | No Comments

Koolmonoxide komt steeds meer in het nieuws. Recent zijn er 2 meisjes aan overleden! Wat is koolmonoxide en wat kan ik er tegen doen?

Koolmonoxide. Wat is het precies?

Koolmonoxide, ook wel koolstofmonoxide genaamd, is een geurloze, kleurloze, smaakloze  en onzichtbare  damp. Koolmonoxide komt vrij bij een onvolledige verbranding van een CV ketel en/of een open geiser. Omdat koolmonoxide lichter is dan lucht is het zeer gevaarlijk voor mensen en dieren. Wanneer koolmonoxide de bloedbaan bereikt mengt het zich aan het zuurstof transport in de rode bloedcellen. Het vermogen van koolstofmonoxide om zicht vast te hechten aan dit eiwit is 240(!!!!) keer zo groot als dat van zuurstof. U spreekt dus hier van een koolstofmonoxide vergiftiging.

Wat zijn de symptomen van koolmonoxide?

Omdat koolmonoxide reuk-, geur & smaakloos is, kan het gezien worden als een stille moordenaar. Veel voorkomende klachten en symptomen van koolmonoxide vergiftiging zijn:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Duizeligheid
  • Vermoeidheid

Wanneer het menselijk lichaam langdurig wordt blootgesteld aan koolmonoxide treedt bewusteloosheid op. Nog steeds geen hulp gezocht? Dan kan koolmonoxide de zuurstof toevoer naar de hersens afsluiten en heeft dat de dood als gevolg.

Wat kan ik als preventie tegen koolmonoxide doen?

Omdat veel mensen zich niet bewust zijn van een koolmonoxide vergiftiging, vallen er steeds meer doden. Slecht onderhoud is 1 van de grootste oorzaken van een vergiftiging. Laat uw CV installateur grondig kijken! Zorg ervoor dat de toevoer van eventuele rookgassen naar de buitenlucht goed schoon blijft. Onderhoudt dit dus regelmatig! Heeft u er geen verstand van of huurt u uw huis? Vraag ernaar bij uw woningbouw vereniging. Grote maatschappijen welke u voorzien zijn o.a.: Nuon en Vaillant.

Ook is het van zeer groot belang om zogenoemde Koolmonoxide melders te kopen. Een koolstofmonoxidemelder waarschuwt en alarmeert de bewoners van een te hoge concentratie koolmonoxide in het huis.

Waar kan ik een koolmonoxide melder kopen?

U kunt bij onze erkende dealer: Brandblusser XL uw goedgekeurde koolmonoxide melders kopen. Brandblusser XL heeft sinds 1967 ervaring in de brandbeveiliging.

Klik hier voor een lijst met met koolmonoxide melders uit het assortiment:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.