Ontsnappen aan brand – brandveiligheid

Posted by | januari 24, 2014 | Geen categorie | No Comments

Hoe kun je het ontstaan van een brand in huis het best voorkomen en hoe kun je nou het best zorgen dat je kunt ontsnappen aan brand wanneer het te laat is om te doven

De kans op brand in huis is zeer reëel en een ongelukje zit altijd verstopt in een klein hoekje. Een slecht gedoofde sigaret, een brandbaar object in de buurt van een kaars of een vergeten pan op het fornuis, het kan allemaal zorgen voor een brand die snel op zich heen zal slaan. Hoe kun je het ontstaan van een brand in huis het best voorkomen en hoe kun je nou het best zorgen dat je kunt ontsnappen aan brand wanneer het te laat is om te doven?

Hoe ontstaat brand?
Om te weten hoe je een brand het beste kunt doven en hoe je het best kunt ontsnappen aan brand, moet je eerst weten hoe een brand kan ontstaan. Om een brand te veroorzaken, heb je altijd drie elementen nodig: Een brandbaar materiaal, zuurstof en een ontsteking (een vonk of een ontbrandingstemperatuur). Deze drie elementen zijn alle drie vereist voor het ontstaan van een brand. Dit betekent tevens dat het elimineren van één van de elementen genoeg kan zijn om de brand te doven; zonder zuurstof zal de brand namelijk ‘stikken’ en zonder verder te verteren brandbaar materiaal, heeft de brand geen brandstof meer.

Brandblussers in huis
Om een brand makkelijk en effectief te kunnen doven, is het aan te raden om brandblussers in huis te hebben; vaak verschillende types en bij voorkeur ook op verschillende plaatsen zodat er altijd een brandblusser binnen bereik is wanneer er een brand ontdekt wordt. Er zijn kortweg drie verschillende soorten brandblussers. De eerste is een poederblusser. De tweede is een schuimblusser die in feite het de brand omsluit zodat er geen zuurstof meer bij kan. Het derde type is de koolstofdioxide blusser. Deze drijft de zuurstof weg zodat de brand zal komen te stikken en dooft.
Een brandblusser is het ideale begin voor brandveiligheid in huis, maar controleer de brandblussers wel minstens elk jaar en vervang deze waar nodig.
Brandveiligheid begint met preventie

Uiteraard is de eerste stap in het kunnen ontsnappen aan brand de preventie zelf. Alles wat je doet om de kans op brand te verkleinen, zorgt er immers voor dat je een voorsprong hebt. Zo is het verstandig om rookmelders te plaatsen in iedere ruimte, zodat je een brand die ontstaat direct op zult kunnen merken, nog voordat deze zich verder ontwikkeld. Tevens is het aan te raden te werken met preventieve materialen, zoals brandvertragende middelen. Deze brandvertragende materialen vind je overal in terug; tapijten, meubels maar ook wanden en zelfs isolerende materialen. Op deze manier wordt het ontstaan van de brand sterk geremd, waardoor je al snel een paar minuten voorsprong zult hebben op de brand. Dit maakt de kans veel groter dat je de brand zelf zult kunnen blussen of in andere gevallen kunt ontsnappen.

De rookmelders zijn prima apparaten om ons te waarschuwen in het geval van brand. Het alarmerende geluid maakt slapende mensen snel wakker en aangezien deze rookmelders zeer lichtgevoelig zijn ingesteld, wordt er al snel gewaarschuwd wanneer er een klein vlammetje begonnen is aan een grote brand. Door snel te kunnen handelen bij de eerste alarmerende geluiden, kan de schade in de meeste gevallen flink worden beperkt. En hoe je het ook wendt of keert, rookmelders hebben al vele mensenlevens gered.

Ontsnappen aan brand, hoe doe je dat?
Stel je voor dat er toch brand ontstaan is in huis en je bent in huis, mogelijk met anderen. Hoe vergroot je dan de kans op een succesvolle afloop, wanneer je niet meer in staat bent om de brand te blussen? In zo’n geval is het verstandig te zorgen dat je laag bij de grond blijft, zodat je zo min mogelijk rook in zult ademen. Op die manier blijf je namelijk langer helder. Het is dan ook verstandig een zakdoek of andere lap nat te maken en voor je mond te houden. Ook kun je je kleding nat maken of een natte doek of deken om je heen slaan. Op die manier vertraag je de hitte van de brand richting het lichaam en beperk je de kans op schade. Blijf ten alle tijden rustig, dit vergroot de kans op overleven terwijl je de andere mensen in huis in veiligheid kunt brengen. Blijf laag bij de grond, gebruik natte doeken, blijf rustig maar handel vlot; zo heb je de beste kans te ontsnappen aan brand.

Leave a Reply

Your email address will not be published.