Poederblusser onderhoud | Jaarlijks? Of zijn er andere richtlijnen?

Posted by | mei 20, 2016 | Geen categorie | No Comments
poederblusser-filmpje

Zoals elke brandblusser heeft een poederblusser onderhoud nodig. Wat zijn nu de richtlijnen voor het juiste onderhoud van een poederblusser? Moet ik dit jaarlijks doen of zit er een andere termijn aan vast gesteld? Hoe gaat zo’n poederblusser onderhoud nou in zijn werking? En waar kan ik terecht voor het onderhoud van mijn poederblusser 1 kilo, poederblusser 2 kilo, poederblusser 3 kilo, poederblusser 6 kilo en poederblussers van 9/12 kilo. Lees dan meer over onderhoud van poederblussers volgens de laatste NEN normen.

Poederblussers hebben net als reguliere brandblussers onderhoud nodig. Het onderhoud van een poederblusser gaat in verschillende fases. Zo moet elke poederblusser die NIET gebruikt wordt voor privé omstandigheden standaard elk 1 á 2 jaar standaard onderhouden worden. Voor particulieren is het onderhoud van poederblussers helaas nog niet verplicht. Wel raadt elke verzekering maatschappij onderhoud aan. Niet alleen voor uzelf maar ook voor uw mede bewoners geeft het een fijn gevoel als een poederblusser goed en jaarlijks is onderhouden. Bedrijven daarentegen zijn juist WEL verplicht om hun brandblussers elk jaar te laten keuren en onderhouden. Nu ligt het onderhoud bij poederblussers net even iets anders dan bij een schuimblusser. Een poederblusser wordt in 90% van de gevallen gebruikt in situaties waar er buiten wordt gewerkt. Niet gek ook want een poederblusser is vorstvrij en heeft een hoog blusvermogen door de die blusbare brandklasses A-B-C. Omdat de poederblusser veelal buiten wordt gebruikt wordt deze dan ook blootgesteld aan vele omstandigheden waarin de poederblusser goed wordt aangetast. Wat dacht u bijvoorbeeld van de weersomstandigheden? Zodra een poederblusser wordt gebruikt voor werkzaamheden kan de blusser nog wel eens omvallen of beschadigen. Juist voor die situaties moet een poederblusser goed onderhouden worden. Laat dit dan ook ieder jaar doen door een erkend REOB bedrijf. Is de blusser nu zo erg aangetast dat hij niet meer gebruiksklaar is? Overweeg dan om na het onderhoud een nieuwe poederblusser aan te schaffen.

Zoals hierboven in de alinea wordt beschreven zijn er dus 2 richtlijnen waar het onderhoud van een poederblusser zich aan moet voldoen.

  • Privé: Niet verplicht, mits de verzekeringsmaatschapij dit voorschrijft.
  • Werkomstandigheden: Altijd jaarlijks laten keuren. 1 of 2 jaar? Dat ligt ook aan wat u verzekeringsmaatschappij voorschrijft. In 99% van de gevallen is het een verplicht jaarlijks onderhoud.

Bij het onderhoud van een poederblusser worden de regels nagelopen die zijn beschreven in de NEN norm. De NEN norm schrijft voor hoe een poederblusser juist onderhouden moet worden. Elk REOB bedrijf moet daarom ook gediplomeerde monteurs in huis hebben die de NEN norm nalopen. Let hier dus goed op! Zodra het bedrijf REOB gecertificeerd is, kunt u er zeker van zijn dat uw poederblussers worden onderhouden volgens de laatste NEN normen.

Zoals hierboven kunt u terecht bij goede en gekwalificeerde REOB bedrijven. Poederblusser.nl werkt samen met Polmai Brandbeveiliging die al sinds 1967 poederblussers en andere blusmaterialen/veiligheidmsiddelen onderhouden. Neem eens een kijkje op hun website en neem contact op voor meer informatie. Tevens kunt u direct langskomen om de poederblusser te laten onderhouden en keuren.

Standaard gelden de volgende onderhoudstermijnen:

1 Jaar: Standaard jaarlijkse controle. (Staat de blusser nog op druk? treedt er een merkwaardig iets op? Zijn er grote beschadigingen te zien?)
5 Jaar: Elke 5 jaar ondervindt een poederblusser een grote onderhoudsbeurt. De poederblusser wordt dan opnieuw hervuld met het juiste bluspoeder. Tevens wordt gekeken of de binnenwand niet is aangetast door corrosie.
10 Jaar: De poederblusser moet gereviseerd worden. Dit is een secuur onderhouds klusje. De poederblusser moet namelijk worden voorzien van de juiste onderdelen die een poederblusser zo goed maakt. Let hierbij op dat tijdens het onderhoud van de poederblusser de blusser wordt schoongemaakt, de onderdelen worden vervangen en opnieuw op druk gezet.
20 Jaar: Het onderhoud zit erop. De poederblusser moet verplicht vervangen worden voor een spiksplinternieuwe poederblusser.

 

Heeft u nog nog na het zien van dit blogbericht nog vragen over het onderhoud van de poederblusser? Neem dan contact met ons op, onze partner Brandblusser XL voor de verkoop van nieuwe blussers of voor het onderhoud met het REOB bedrijf Polmai Brandbeveiliging BV in Barendrecht (Pal onder Rotterdam).

Leave a Reply

Your email address will not be published.