Wat maakt een poederblusser een wettelijk blusmiddel?

Posted by | maart 29, 2017 | Geen categorie | No Comments

Sinds de invoering van goedkopere poederblussers krijgen zowel wij als onze partner Brandblusser XL, veel vragen of dat een goedkope poederblusser wel geschikt is. En mag deze brandblusser wel gebruikt worden in bepaalde situaties? Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: Jazeker! Maar hoe “zeker” zijn jullie? Laat ons het uitleggen en u begrijpt waarom:

Elke poederblusser die op de markt wordt gebracht in Nederland moet voldoen aan een aantal keurmerken. Een aantal daarvan zijn verplicht, een aantal ook weer niet. Echter zijn de keurmerken welke niet verplicht zijn weer extra handig om erbij te hebben.
Een aantal keurmerken die verplicht moeten zijn zodat de poederblusser als wettelijk blusmiddel gebruikt mag worden:

  • Rijkstypekeur(merk). Het rijkstypekeur wordt afgegeven door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties door NCP Certificatie. Middels het Rijkstypekeur kan worden vastgesteld of het poederblusapparaat gebruikt kan worden op de aangegeven brandklasse. U kunt het rijkstypekeur herkennen aan het ellips vormige figuur aan de onderkant van de fles.
  • Controle sticker. Ook wel de gele stickers genoemd die op de brandblusser worden geplakt. De controlesticker wordt opgeplakt nadat de poederblusser nieuw is gekocht OF na een controle. De controlesticker geeft aan dat de poederblusser is onderhouden, door wie en wanneer de volgende keuring uitgevoerd moet worden.
  • Hervulsticker. Deze sticker zult u nooit vinden op een poederblusser. De schuimblussers worden voorzien van deze sticker zodat aangegeven kan worden wannner het schuim weer vervangen moet worden. Dit is 5 jaar.
  • Nieuw geleverd sticker. Deze sticker geeft aan wanneer de poederblusser nieuw is geleverd. Vaak wordt deze sticker opgeplakt bij nieuwe brandblussers. Echter is deze sticker niet verplicht.

Zodra deze stickers op de fles zijn geplakt, is de poederblusser een wettelijk blusmiddel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.